Bloc d'expressió personal sobre situacions quotidianes en la vida d'un toranes


dimarts, 2 d’abril del 2013

El cas Torà 10 anys despres

Ahir va fer 10 anys del "segrest legal" del primer dels joves de Torà acusats de "terrorisme".

Per si no coneixes el que va passar:

  

En aquest aniversari d'aquells dies tant inquietants, crec que és el moment de fer un repas a l'evolució que han tingut algunes de les persones que van ser claus en aquella nova pagina de la repressió política a Catalunya:
 

Baltazar Garzon Real:
 

2003: Magistrat del jutjat nº 5 d’Instrucció de l’Audiència Nacional que va ordenar detenir sota la LAT ( Llei Antiterrorista ) els tres joves de Torà.

Conegut per ordenar centenars de detencions contra independentistes bascos i catalans i acumular un nombre elevat de denuncies per tortures comeses en detencions ordenades per ell.


 Va ser suspès de forma cautelar en les seves funcions com a jutge de l'Audiència Nacional pel Consell General del Poder Judicial el 14 de maig de 2010, després que el magistrat del Tribunal Suprem Luciano Varela acordés l'obertura de judici oral contra Garzón per presumpta prevaricació per la decisió de declarar-se competent per investigar els crims de la repressió franquista. Ha estat imputat en tres causes obertes al Tribunal Suprem. Dos continuen el seu procés, la primera va tenir una sentència contrària a Garzón: el 9 de febrer de 2012, aquest tribunal va condemnar per prevaricació de manera unànime per les escoltes il · legals durant la investigació del cas Gürtel amb la pena de «11 anys d'inhabilitació especial per al càrrec de jutge o magistrat amb pèrdua definitiva del càrrec que ostenta»


Actualment vivint a Argentina.

José Javier Martín Pujal,  alias “Jordi”:


2003: Cap de la brigada d’Informació de la Policia Nacional ( Barcelona )


Qui va ser assignat pel jutge Baltasar Garzón per a dirigir l’operació policial del cas Torà. Va ser qui va dirigir personalment els interrogatoris il·legals i tortures a la comissaria dels Mossos de Lleida


Imputat per tortures en 4 ocasions, per detencions contra joves de moviments socials catalans. Sols una vegada va arribar a judici i mai va ser condemnat per aquests fets.


El 2009 va ser detingut pels Mossos d’esquadra en una operació contra la prostitució il·legal, (cas Riviera-Saratoga), i pel qual va ser apartat del CNP. 
Actualment ha estat readmès al CNP tot i  enfrontar-se a una condemna  de 44 anys de presó per extorsió y intimidació passiva.


http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/04/06/catalunya/1333742363_912765.html
 
Ramon Martí Sanahuja

Sergent dels Mossos d’esquadra encarregat de dirigir l’operació policial.



Després d’una greu malaltia va morir el passat 31 d’octubre de 2011
 

Rosa Maria Perez Perez


Metgessa forense que durant la detenció de Jordi Vilaseca va realitzar les visites mediques al detingut. Durant aquest temps el detingut va tenir de ser ingressat a l’UCI de l'hospital de Santa Maria de Lleida.


 Des del 2007, Presidenta del col·legi oficial de metges de Lleida



Núria de Gispert i Català:


2003: Consellera d’Interior i Justicia de la Generalitat de Catalunya ( CiU )

Encarregada política de dirigír els Mossos d’Esquadra durant l’operació policial.


Actualment: Presidenta del parlament de Catalunya

Jordi Pujol i Soley: 


2003: President de la Generalitat de Catalunya ( CiU )


Responsable polític com a cap del govern de la Generalitat de Catalunya, de l'operació policial.
Durant el seu mandat, foren multiples els i les catalanes independentistes detinguts, torturats i empresonats, com per exemple l'operació Garzon dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992.
 
 Ángel Jesús Acebes Paniagua:



2003: Ministre de l’interior d’Espanya ( PP )


Durant el seu mandat la repressió policial a nivell espanyol fou brutal, en una creuada constant contra la dissidencia política, torturant i empresonant fins i tot a periodistes com els del diari Egunkaria.
Durant els atentats del 11-M de 2004 a Madrid arriba a acusar, sense proves, a l'organització ETA, de ser l'autora de l'atentat.


Deixà la política el 2009, i a l'abril de 2012, l'empresa del sector elèctric Iberdrola fitxa Acebes com a conseller extern del Consell d'administració i membre comissió de nomenaments i retribucions de la companyia i de la comissió d'auditoria i supervisió del risc.

El 4 de juliol de 2012 el Jutjat Central d'Instrucció Número 4 de l'Audiència Nacional l’imputa com a conseller de l'entitat Bankia per presumpta comissió de delicte d'apropiació indeguda, falsificació de comptes anuals, administració fraudulenta o deslleial, i d'un delicte de maquinació per alterar el preu de les coses, en el que es coneix com Cas Bankia.


José María Aznar López



2003: President del Govern espanyol ( PP )


El 2003 decideix que Espanya liderà juntament amb EUA i el Regne Unit la guerra contra Iraq, decisió que origina les manifestacions més grans dels últims anys a l’estat espanyol. 


En l'actualitat presideix la Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials (FAES), que és denominat «el laboratori d'idees del PP», i des de 2011 és assessor extern per a Llatinoamèrica de l’empresa energètica Endesa.


Moment dels escorcolls el 2 d'abril de 2003
 
 

 Fins aquí aquest repas historic de les persones que van intervindre d'una manera o altra en aquella operació policial, que molts de vosaltres deveu tenir encara presents a la memoria.

Personalment, ni puc oblidar, ni vull perdonar, les persones ( funcionaris de l'estat ) que van utilitzar la tortura fins als seus límits, ni els jutjes que segueixen, encara avui permetent aquestes practiques inhumanes.
   









3 comentaris:

  1. No oblidem el que va passar, i tampoc els oblidem a ells!

    ResponElimina
  2. Pro no expliqueu el que va passar, sino qui va intervindre.. Jo soc propera a Torà i encara no me enterat de la historia..

    ResponElimina
  3. Has vist el video que esta penjat en aquesta entrada del blog ??
    Ho explcia molt bé, en 4 parts penjades al You tube.

    ResponElimina