Bloc d'expressió personal sobre situacions quotidianes en la vida d'un toranes


dimarts, 3 de juliol del 2012

ECO-EGO


No hi va ni una lletra de diferencia, però hi ha un abisme entre les dos.

Les primeres paraules que em venen al cap al sentir aquests prefixes són : Egoista i Ecològic

Doncs bé, fa uns dies vaig estar en una xerrada, en un poblet força menut de les nostres contrades, que s’anomena Tarroja de Segarra. Allí, una sèrie de joves estan tirant endavant un projecte de cooperativa de producció i consum amb l’objectiu de recuperar les especies de conreus que antigament hi havia, les maneres de conrear la terra sense la necessitat d’esgotar –la, i com dels productes que en treuen en poden elaborar aliments o cosmètica 100% naturals.

Podeu coneixe’ls a: http://lagarbiana.blogspot.com.

Aquesta gent em van ensenyar que viuen ecològicament, però no egoistament. Em van entusiasmar i vaig veure que es possible viure d’una altra manera. Des d’aquell dia he començat a fer passos actius cap a la manera que entenc jo que hauríem de viure.

1) El primer pas va ser fer-me soci d’una cooperativa enegetica com és SOM Energia (http://www.somenergia.coop/ ), cooperativa que aposta per les energies renovables i que ofereix la possibilitat de contractar i consumir energia verda, deixant així d’engreixar a grans companyies com: Endesa, Iberdrola, etc... 
La seva filosofia em sembla totalment adequada i sostenible, per això crec que tenim un gran camí per recórrer.


2) He decidit retirar una gran part dels meus estalvis dels bancs convencionals i redistribuir-los en entitats més ètiques i més solidaries. Algunes d’aquestes entitats poden ser: http://www.proyectofiare.com o http://www.coop57.coop

3) He decidit, ara que s’ha de fer la declaració de la renda, fer objecció fiscal a la despesa militar i no participar amb els meus impostos del negoci de la guerra.
Tot i les traves que des de l’agencia tributaria se’m van interposar, fins i tot denegant-me l’opció d’entregar la declaració en aquest format, quan és la seva obligació, finalment em vaig sortir amb la meva.   
Aquesta part dels meus impostos, els he decidit donar a associacions que treballen per la pau i la justícia social com és:  http://www.coordinadora-ongd-lleida.cat/



Aquest any, l’estat espanyol ha retallat en tots els ministeris. Ara bé, no per igual. Mentres que el ministeri més retallat ha estat el de Cooperació internacional amb un 70 %, el menys retallat ha sigut el de Defensa amb un 7 %. Pel mig, pilars basics com l’educació i la sanitat s’han quedat en un 15-20% de retallada.

-         4) No ho he fet, per què no l’he tingut d’utilitzar, però m’hagués adherit a la campanya No vull pagar, ja que trobo injust que Abertis (administradora dels peatges ) mos segueixi cobrant aquests imports per utilitzar vies de comunicació, quan en certs casos, com el de la gent que volem anar de Girona a Barcelona no tenim una alternativa raonable gratuïta.   http://www.novullpagar.cat/



Conclusió que n'he tret ? Queda demostrat que podem canviar el nostre entorn mitjançant les accions pròpies, per tant no cal que esperem que cap administració ens tregui les castanyes del foc !

2 comentaris:

  1. Ole tu!!! Si tothom pensés així, potser viuriem tots una mica millor.... M'ha agradat això de l'objecció fiscal, un dia m'ho hauràs d'explicar millor! Abraçada!

    ResponElimina
  2. És una guia per a la gent que ignorem perfils polítics i lleis perquè som ciutadans dedicats cada un a la nostra professió.
    Em serveixen molt aquestes anotacions i informació per poder fer les coses d'una altra manera. A vegades, un pensa desde casa seua, que no s'hi pot fer res però aquestes petites accions poden canviar la nostra vida i, en conseqüència la del nostre Estat.
    Gràcies i segueix donant-nos pistes i solucions (com lo de la declaració de la renta, per exemple). Gràcies!

    ResponElimina