Bloc d'expressió personal sobre situacions quotidianes en la vida d'un toranes


dimarts, 12 de setembre del 2017

Mossos si, Mossos no

Des del passat, malaurat, 17 d'agost el cos dels Mossos d'esquadra ha estat noticia per la seva gestió posterior a l'atemptat de les Rambles de Barcelona.

Tant els mitjans d'informació, com molts ciutadans, han aplaudit la seva actuació davant les persones que volien sembrar el terror a Catalunya.

Aquest fet, a fet que en els darrers dies, al trobar-me amb gent propera i que saben el que va passar a Torà l'abril de 2003 arran d'una altra operació "antiterrorista" em preguntin com ho he viscut i que em sembla que ara s'estigui tractant la policia catalana com a herois.

Doncs bé, aquí quatre línies per explicar-ho.

La primera idea que em va vindre al cap després de les primeres noticies de l'atemptat i de veure les imatges de policies dins el mercat de la Boqueria buscant terroristes a punta de pistola, va ser:

" Els Mossos que van actuar a Torà el 2003 i ara ho fan a Barcelona, o qualsevol altre punt del territori, tenen la sensació que s'estan enfrontant al mateix perill ?? "
Si la resposta és no, i lo d'avui en dia es terrorisme. Era terrorisme allò de Torà el 2003 ??

Desprès vaig tenir l'enorme desig d'escriure algun post a les xarxes socials, però en un exercici d'autocontrol vaig creure que no era el moment. Per respecte a les víctimes, per no utilitzar el trist fet per criticar les accions que en el seu dia van fer el cos dels Mossos d'esquadra sota les directrius polítiques de CiU contra joves de poble de 20 anys.

Ara, quasi un mes desprès i en ple compte endarrere cap al referèndum del 1-0 crec que es un bon moment per donar la meva opinió.

Alguns meu dit: " però com pots entendre que hi hagi gent que els hi dongui roses i els tracti d'herois ? "
Bé, crec que tinc la sort de poder analitzar les situacions d'una manera prou objectiva i entenc que certa part de la societat creu en la mítica frase de: " la policia ens protegeix de la gent perillosa" i per tant tot detingut era un potencial perill.

Per altra banda, hi ha una part del moviment independentista que veu el cos dels Mossos en bons ulls, i com la "nostra policia", i la resta de forces de seguretat de l'estat com la policia dolenta. Per tant, es molt lògic que els hi donin flors i els hi facin arribar les seves felicitacions.

Ara bé, si has viscut en persona, o en proximitat, algun episodi d'abús d'autoritat per part d'aquest cos de seguretat pots tenir una visió critica sobre les seves actuacions i saber que quan interessa poden arribar a torturar als detinguts, treure ulls a manifestants o crear muntatges policials.
I si, de les clavegueres de l'estat tampoc se'n escapen els Mossos d'esquadra.


 Les dos cares d'un mateix cos.









   



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada